Pedagogisch beleid

Wennen


De stap van thuis naar het kinderdagverblijf is een grote stap. Om die stap zo aangenaam mogelijk te maken, plannen we steeds twee wendagen voorafgaand aan de startdatum. Op de eerste dag komt het kind een paar uurtjes in de opvang om de nieuwe omgeving, verzorgers en andere kinderen te leren kennen. Op de tweede wendag blijft het kindje een halve dag. Hierbij is ook een voeding voorzien zodat het kindje kan wennen aan het maaltijdmoment. Dit kan zowel flesvoeding als groentepap zijn, naargelang de leeftijd van het kind. Deze wendagen zijn gratis.

Thema’s en activiteiten


In ons kinderdagverblijf werken we met thema’s. We streven ernaar om vaste thema’s (zoals Kerst, Sint, Moederdag, …) af te wisselen met meer creatieve thema’s.

Dagelijks wordt er één activiteit voorbereid door de kindbegeleiders. Over deze activiteit wordt eerst nagedacht en bepaald welk doel we ermee willen bereiken. We streven er naar om elke dag een ander ervaringsgebied aan te spreken. Zo kunnen we de ontwikkeling van de kinderen ten volle stimuleren.

Naast deze begeleide activiteit, bestaat de dag ook uit verschillende vrije momenten. Bij de keuze van deze activiteiten en materialen wordt ingespeeld op de leefwereld en interesses van de kinderen. De kindbegeleiders observeren de kinderen om te weten te komen wat hen boeit op dat moment. Wij bepalen de grenzen van de activiteit maar laten de kinderen zelf experimenteren. We geven kinderen steeds de kans en tijd om materialen te verkennen en te onderzoeken, kinderen genieten ervan om nieuwe materialen met al hun zintuigen te ontdekken. Als de kinderen het materiaal kennen, dan brengen we kleine variaties aan om ze te blijven boeien. We stellen ons steeds de vraag: ‘wat houdt kinderen bezig?’ in plaats van dat wij de kinderen bezighouden.

We laten kinderen steeds zelf kiezen of en hoe lang ze deelnemen aan een activiteit.

Gezonde voeding


Ons kinderdagverblijf zorgt tijdens de dag voor maaltijden die aangepast zijn aan de leeftijd van het kind. Deze maaltijden worden dagelijks à la minute bereid op basis van verse groenten, vlees/vis, aardappelen of deegwaren.
De samenstelling van onze menu is seizoensgebonden en verschilt van week tot week. Elke ochtend wordt de menu uitgehangen aan het infobord. We starten met een ontbijtje: boterhammen die gesmeerd worden aan de tafel. Zo maken kinderen deel uit van een gezellig eetmoment. ’s Middags eten we een warme maaltijd en in de namiddag voorzien we nog fruit/ fruitpap en een lekker dessertje zoals yoghurt of pudding. Deze bereiden we ook zelf.


Flesvoeding voor baby’s en/of bijzondere dieetproducten dienen zelf meegebracht te worden. Flesjes worden thuis gevuld met het juiste hoeveelheid water. Melkpoeder wordt in afgemeten porties aan ons bezorgd.

Borstvoeding is uiteraard ook mogelijk. Dit kan op de juiste manier bewaard en opgewarmd worden in ons kinderdagverblijf. Zo kan u borstvoeding blijven geven zolang u zelf wenst.

Recycleerbare luiers


Ons kinderdagverblijf werkt samen met Woosh, een ecologisch verantwoorde luierservice.

Woosh biedt een e.cologische luierservice aan kinderdagverblijven met als missie de volledige recyclage van wegwerpluiers mogelijk te maken, gesteund door OVAM. Woosh werkt volgens een circulair logistiek systeem waarbij ze de luiers leveren en ophalen in één rit, met een enorm positieve impact op de CO2 uitstoot als gevolg

Woosh verdeelt de luiers van het merk Little Big Change, een premium luier van Ontex. Little Big Change combineert kwaliteit met duurzaamheid, goed voor de kleintjes en voor de planeet.

Deze luiers worden volledig CO2 neutraal gemaakt. Op deze manier werken wij mee aan een betere wereld voor onze kinderen.